Ο γιατρόςΡωτήστε μαςΕπικοινωνία
Αρχική σελίδαΕγχειρήσεις μυωπίαςΓλαύκωμαΆλλες παθήσεις
 


 


ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ

Ο γεροντικός καταρράκτης είναι η κυριότερη αιτία πτώσης της όρασης των ηλικιωμένων ατόμων.
Σήμερα ο καταρράκτης μπορεί να αντιμετωπισθεί χειρουργικά με μοντέρνες μεθόδους και με μεγάλη επιτυχία.

τι είναι ο φακός
Είναι ένα τμήμα του ματιού, υπεύθυνο για την εστίαση των φωτεινών ακτινών επάνω στον αμφιβληστροειδή. Σε φυσιολογική κατάσταση είναι διαφανής.

τι είναι ο καταρράκτης
Η γήρανση του φακού παρουσιάζεται αρχικά σαν σκλήρυνση του κέντρου του και στην συνέχεια σαν θόλωση των στοιβάδων του.
Η θόλωση του φακού ονομάζεται καταρράκτης. Είναι προοδευτική και εμφανίζεται με διαφορετική ταχύτητα στο κάθε μάτι. Οταν αναπτυχθεί ο καταρράκτης ο φακός γίνεται αδιαφανής με αποτέλεσμα το φως να μην περνά στον αμφιβληστροειδή. Φυσική συνέπεια η ελάττωση της όρασης, κυρίως μακριά.

πότε πρέπει να χειρουργείται ο καταρράκτης
Ο χρόνος της επέμβασης εξαρτάται από τις οπτικές ανάγκες του ατόμου. Εάν ο καταρράκτης δυσκολεύει ή απαγορεύει στο άτομο να συνεχίζει τις δραστηριότητες του (ανάγνωση εφημερίδας, οδήγηση αυτοκινήτου ) τότε είναι καιρός να αφαιρεθεί. Η παλιά αντίληψη -ας 'τον να ωριμάσει- δεν ισχύει πια, γιατί ακολουθούνται άλλες μέθοδοι εγχείρησης και οπτικής διόρθωσης.

τι χρειάζεται πριν την εγχείρηση
Εκτός από τις γενικές εξετάσεις (αίματος.ούρων, Η.Κ.Γ.) χρειάζεται και μια μέτρηση των διαστάσεων του οφθαλμού με ειδικό μηχάνημα υπερήχων για προσδιορισμό των διοπτριών του ενδοφακού που θα εμφυτευτεί.

πως γίνεται η εγχείρηση
Η εγχείρηση γίνεται με τοπική αναισθησία, κάτω από μικροσκόπιο, διαρκεί λιγότερο από μισή ώρα και είναι ανώδυνη. Η πρόοδος στον τεχνολογικό τομέα (μηχανήματα φακοθρυψίας, ενδοφακοί) μας επέτρεψε να βελτιώσουμε την εγχειρητική τεχνική ώστε η επέμβαση ρουτίνας που εφαρμόζει σήμερα ο Δρ.Παρούσης, να είναι η ακόλουθη :

> Τοπική αναισθησία με σταγόνες
Μικρή ειδική κερατική τομή (clear Comea Incission 2,5mm) η οποία κλείνει από μόνη της και δεν χρειάζεται ράμμα.

> Αφαίρεση του καταρράκτη με Φακοθρυψία (Phakoemulsification).
Ένθεση αναδιπλούμενου φακού (ακρυλικού ή σιλικόνης 6,0ππη)μέσω της μικρής τομής.

Η επέμβαση με τη νέα τεχνική μας επιτρέπει:
1. Άμεση επιστροφή στο σπίτι μας.
2. Δεν χρειάζονται ειδικά μέτρα προστασίας
3. Γρήγορη επάνοδο της οράσεως
4. Άμεση κινητοποίηση και λιγότερες μετεγχειρητικές επισκέψεις.
5. Επάνοδο στις συνήθεις ασχολίες μετά μια περίπου εβδομάδα.

τι είναι ο ενδοφακός
Είναι ένας μικρός φακός από τεχνικό υλικό (ακρυλικό, πλαστικό, σιλικόνη ) ειδικά κατασκευασμένος για να αντικαθιστά τον θολωμένο δικό μας φακό. Γίνεται καλά ανεκτός από το μάτι.
Μετά την επέμβαση δεν χρειάζονται γυαλιά. Πιθανόν να χρειασθεί ένα ελαφρύ γυαλί για διάβασμα ή οδήγηση αυτοκινήτου. Εάν έχετε μυωπία ή υπερμετρωπία διορθώνεται με την επέμβαση.

υπάρχει περίπτωση να ξαναγίνει ο καταρράκτης
Η κάψα που αφήνουμε μέσα στο μάτι (περιφάκιο) υπάρχει περίπτωση να θολώσει. Αυτό λέγεται δευτερογενής καταρράκτης. Εμποδίζει την όραση και πρέπει να κοπεί. Δεν χρειάζεται όμως χειρουργική επέμβαση γιατί σήμερα αυτό μπορεί να γίνει σε λιγότερο από ένα λεπτό με την βοήθεια των ακτινών Laser (Yag Laser).

τι συμβαίνει μετά την επέμβαση
Λίγες ώρες μετά την επέμβαση πηγαίνετε στο σπίτι σας. Την επόμενη μέρα εξετάζεστε στο ιατρείο και σας δίδονται οδηγίες για την θεραπεία που θα πρέπει να ακολουθήσετε τις επόμενες 4 εβδομάδες.

 

Design & Hosting by